Matti Huutola: Tervehdyspuhe

TERVEHDYSPUHE
10.5. klo 15.00

HENNALA 1918 –pääjuhla, Hennalan paraatikenttä puistoalue

Arvoisa juhlaväki!

Sata vuotta sitten Suomi oli rikki. Vuoden 1918 sisällissodassa kuoli poikkeuksellisen paljon miehiä, naisia ja nuoria aikuisuuden kynnyksellä olevia. Viha ja katkeruus ajoivat tekoihin niin vallansokaistuneet voitonhuumassa olevat valkoiset kuin myös ahdistuneet punaiset. Suomi oli vihan sokaisema maa.

Syyttömiä eivät olleet ketkään, ei kumpikaan osapuoli. Sen lisäksi, että ihmisiä teloitettiin ilman oikeudenkäyntiä, myös nälkä, kulkutaudit ja sairaudet tappoivat vankileireillä olevia ihmisiä.

Onneksi olemme tehneet sovinnon kauhutekoihin. On kuitenkin hyvä ja välttämätöntäkin muistaa historiamme synkimmät hetket. Se muistuttaa meitä sovinnon, luottamuksen ja yhteiskuntasovun merkityksestä. Se muistuttaa meitä ennen kaikkea siitä, että köyhyys ja epäoikeudenmukaisuus katkeroittavat ihmiset ja ohjaavat heidät peruttamattomiin hirmutekoihin.

Ay-liikkeellä on ollut merkittävä tehtävä yhteiskuntarauhan ja sovun aikaansaamisessa. Yksi merkittävimmistä päivistä on ollut 23. tammikuuta 1940. Suomen Työnantajain Keskusliiton ja Suomen Ammattiyhdistysten Keskusliiton edustajat allekirjoittivat asiakirjan, jossa järjestöt sitoutuvat luottamuksellisesti neuvottelemaan kaikista toimialallaan esiintyvistä kysymyksistä niiden ratkaisemiseksi.

Tammikuun kihlauksen keskeisenä historiallisena merkityksenä on pidetty vaikeissa oloissa otettua askelta kohti neuvottelevaa sopimuskulttuuria. Järjestäytynyt työmarkkinatoiminta ja kiistakysymysten ratkaiseminen neuvottelemalla tunnustettiin osaksi demokraattisen yhteiskunnan toimintaa.

Tammikuun kihlauksen lähtökohdat, tavoitteet ovat edelleen relevantteja ja ajankohtaisia. Vuosikymmeniä on Suomea kehitetty sopimisen ja luottamuksen hengessä. Työmarkkinasopimukset ovatkin johtaneet siihen, että olemme nousseet yhdestä maailman köyhimmistä maista maailman rikkaiden maiden joukkoon. Oikeudenmukaisemman työelämän ja köyhyyden poistamiseksi olemme aikaansaaneet myös vähimmäisturvan takaavaa lainsäädäntöä.

Politiikan päättäjien ja eri etujärjestöjen tehtävänä on myös tulevaisuudessa huolehdittava siitä, että yhteiskuntaa kehitetään oikeudenmukaisesti, niin että heikommistakin huolehditaan. Erityisen tärkeää on se, että sopimuksiin ja sopijaosapuoliin voidaan luottaa.

Arvoisat juhlatilaisuuteen osallistujat!

Nyt on jo aika jättää sanat ”punikki” ja ”lahtari” historian tutkijoille sekä kulttuurin tekijöille. Suomi ja sen kansalaiset tarvitsevat luottamukseen perustuvaa sopimusyhteiskuntaa. Ammattiyhdistysliike lupaa tehdä kaikkensa, että näin myös tulee tapahtumaan.

Kiitos!

Varapuheenjohtaja              
Matti Huutola
SAK