Viipurin Lenin museo kutsuu 1930-luvun Viipurin talikkalalaisia koolle Lahdessa

Talikkalan tori on monille nykyiseen Viipuriin matkustaville tuttu. Alue oli Viipurin työväestön esikaupunkia 1800-luvun lopulla aina 1930-luvulle saakka. 1900-luvun alussa siellä asui tiiliruukin työläisiä. He toimivat aktiivisesti tuon ajan työväenjärjestöissä ja osallistuivat aktiivisesti niin Venäjän vallankumouksellisten, kuten Leninin toiminnan tukemiseen ja sisällissotaan 1918 punaisten puolella. Haikosten ja Latukan perheiden kotitalo muistuttaa noista ajoista toimien tälläkin hetkellä Lenin-museona.

Tiiliruukin työläisten yhteisö hajosi jo 1918 tapahtumien seurauksena, kun osa heistä pakeni Venäjälle punapakolaisten mukana. 1939-45 yhteisö hajosi lopullisesti, kun jäljelle jäänyt tiiliruukin työläistaajaman väki evakuoitiin Suomeen sodan jaloista ja alueen Neuvostoliitolle tapahtuneen luovutuksen seurauksena. Talikkalan väkeä muutti mm Lahden seudulle.

Viipurin Lenin Museo haluaa etsiä yhteyksiä tuon työläistaajaman asukkaiden suomalaisjälkeläisiin tavoitteenaan museon näyttelyn ja kiertonäyttelyn tekeminen. Tässä tarkoituksessa 25.10. järjestetään aiheesta seminaari Lahden Tietotuvassa Hämeenkatu 15 klo 13. alkaen.

Kutsumme seminaariin entisten talikkalalaisten lapsia ja lastenlapsia sekä Talikkalan historiasta kiinnostuneita suomalaistutkijoita ja suomalaismuseoiden edustajia, joiden museoiden kokoelmista saattaa löytyä aikakaudesta kertovaa materiaalia. Toivomme saavamme heiltä dokumentteja, valokuvia, lehtileikkeitä, kirjallisia ja suullisia muistelmia sekä esineistöä, mitkä kertovat Talikkalan asukkaiden kohtaloista, alueen rakentamisesta, kansakoulusta, työväentalosta, työväen järjestöistä.

Seminaari toteutetaan yhteistyössä Elma osuuskunnan kanssa, joka on rakentanut yhteishankkeen suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin puitteissa Viipurin Lenin-museon kanssa suomalaisten sisällissodan uhrien muiston vaalimiseksi Viipurissa.

Lenin museon edustajien käynti 25.10. Lahdessa on jatkoa parin vuoden aikana kehittyneelle yhteistyölle. Uutena tavoitteena on yhteishankkeessamme saada aikaan Talikkalan suomalaiskauden 1930-luvusta kertova näyttely.

Antti Holopainen, Hennala 1918 hankkeen sihteeri

Nadezhda Zabavskaja, museonjohtaja Viipuri

 

tiedote_hennala1918_2_1

Tietosuoja-asetusten hallintakeskus

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Hennala 1918